Waarom hebben sommige mensen aangeboren talent, maar anderen niet? Het is niet eerlijk!

  • John Gray
  • 0
  • 1191
  • 7

(Afbeelding: Pressmaster)

“Hallo celes! Ik heb je talentartikel gelezen en heb een vraag. Ik bedoel, als ik luister naar stemmen als Whitney Houston, Mariah Carey en Christina Aguilera, moeten ze een aangeboren gave hebben. Waarom zijn er geen andere zangers zoals zij? Ik weet niet wat ik moet geloven over talent, als het echt bestaat.

 Ik voel me 'talentloos' en op een bepaalde manier ontmoedigd. Omdat ik ECHT goed wil zijn in alles wat ik wil, maar aangeboren talent is oneerlijk. Dat heb ik niet. ”- Sarah

Hé Sarah, het is waar dat sommige mensen een hogere neiging hebben tot iets boven anderen. Sommige mensen hebben een natuurlijk talent in zingen, anderen in tekenen en anderen in schrijven. Verschillende mensen lijken bepaalde neigingen naar bepaalde ambachten en mediums te hebben, daar bestaat geen twijfel over.

Mensen met onmiskenbare talenten, waarschijnlijk sinds jong

Ik ben bijvoorbeeld geen specifieke fan (of hater) van Justin Bieber, maar het kijken naar een clip van de 13-jarige hij die drumt, het valt niet te ontkennen dat hij op jonge leeftijd ritme had. Bieber leerde zichzelf muziekinstrumenten zoals piano, drums, gitaar en trompet die opgroeide en zoals we weten, is hij vandaag een mega-tienerster.

Advertentie

Dan hebben we Mariah Carey die, zoals u zei, een verbazingwekkende stem heeft. Ze heeft een vocaal bereik van vijf octaven en is in staat om noten te bereiken voorbij het zevende octaaf. Ze wordt de "songbird supreme" genoemd door de Guinness World Records en werd tweede geplaatst in Cove's lijst van "The 100 Outstanding Pop Vocalists /" Haar zangkracht is bijna ongeëvenaard.

Kijkend naar andere ambachten zoals acteren, is het duidelijk dat sommige acteurs gewoon naturals zijn. Er zijn Robert Downey Jr., Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Robin Williams, Anthony Hopkins en Morgan Freeman, acteurs die alle personages tot leven brengen. Qua actrices hebben we Meryl Streep (duivel draagt ​​Prada), Nicole Kidman, Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow (SchuifdeurenIjzeren man trilogie) en relatieve nieuwkomer Jennifer Lawrence (winnaar van de Academy Award beste actrice 2012 voor haar rol in romantische komedie Silver Linings Playbook) die een onberispelijke aanraking hebben met hun karakterbeelden. Lawrence is door "de meest getalenteerde jonge actrice in Amerika" geprezen Rollende steen voor haar spot-on optredens tot nu toe.

Nog…

Dat gezegd hebbende, het heeft nauwelijks de verdienste ontevreden te zijn met aangeboren talent.

Helen Keller: Blind en doof sinds jong

Als we bijvoorbeeld echt willen praten over wat eerlijk of oneerlijk is, is het niet eerlijk dat Helen Keller, iconische auteur en politieke activist, haar gezichtsvermogen en gehoor van haar had beroofd vanaf haar geboorte, als gevolg van een kinderziekte had ze geen controle over. Als meisje heeft ze nooit een wereld ervaren met kleuren of geluid. Ze bleef op deze manier leven tot haar dood op 87-jarige leeftijd. Aan de andere kant kunnen de meesten van ons hier tot op zekere hoogte zien en horen. We zijn op deze manier geboren en hebben niet echt iets gedaan om dit te 'verdienen'; deze voorrechten werden ons gewoon bij de geboorte gegeven.

Wilma Rudolph: Paralyzed as a Child

Dan is er Olympisch kampioen Wilma Rudolph (1940-1994), die - op de leeftijd van vier - verlamd was nadat hij werd getroffen door infantiele verlamming (onder andere dodelijke ziektes koorts zoals dubbele longontsteking en roodvonk). De artsen vertelden Wilma's moeder dat ze nooit meer zou lopen, althans niet zoals een normaal kind.

Maar Wilma gaf nooit op. Ze ging door en worstelde om met haar stalen beugel te lopen, tot het punt waarop ze zonder haar stalen beugel kon lopen tijdens haar negende verjaardag - zelfs haar artsen verbluffend! Vervolgens verlegde Wilma haar grenzen tot het punt waarop ze niet alleen zonder limpen kon lopen, maar ook rennen: op 16-jarige leeftijd trad ze toe tot haar middelbare schoolbaanteam en ging ze verder van het meisje dat bij elke race altijd naar de laatste plaats hinkte aan het meisje dat elke race won die ze deed.

Het duurde niet lang voordat Wilma werd geselecteerd om Amerika te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in drie evenementen: 100 m sprint, 200 m sprint en 4 x 100 m estafette. Geloof het of niet, in de Olympische Zomerspelen 1960 werd Wilma de eerste Amerikaanse vrouw in de geschiedenis die drie gouden medailles won op het veld en het veld tijdens een enkele Olympische wedstrijd - op een verstuikte enkel. Ze werd daarna geprezen als "De Tornado, de snelste vrouw op aarde".

Advertentie

Wilma Rudolph won de sprint van 100 m op de Olympische Spelen van 1960

En ja, we hebben het over het meisje dat als kind verlamd was, maar op een of andere manier, door pure grit, geloof en een vleugje wonder, haar vermogen om te lopen herwonnen, tot het punt waar ze zelfs mensen kon ontlopen die waren gezond geboren zonder handicap.

Vrouw van het jaar 2013

Ik was vorige week op haar World Woman of the Year 2013-evenement, en de Young Woman of the Year Achiever dit jaar, Dr. Yeo Sze Ling, is blind. Ze kreeg op vierjarige leeftijd de diagnose glaucoom en verloor haar vermogen om alles behalve licht te zien. Als je het mij vraagt, vind ik dat helemaal niet eerlijk.

Toch liet Yeo zich niet door deze handicap van het leven houden toen ze ging studeren in het reguliere onderwijs (zelfstandig het openbaar vervoer nemen sinds de middelbare school), afgestudeerd top van haar universitaire faculteit (wiskunde), en verdien niet één, niet twee, maar drie graden, inclusief een doctoraat in wiskunde. Alles tegen de leeftijd van 28 !! (Ze is 35 vanaf 2013.)

Kijkend naar haar op het podium met haar bedankspeech, is het duidelijk dat ze boven wat de meeste mensen in de samenleving als een decimerende toestand zouden zien, is gestegen: ze is humoristisch, gemoedelijk en bruisend; is in staat om licht te maken uit de lastige reacties van mensen op haar "handicap" (inclusief haar eigen nicht), en is bescheiden ondanks haar prestaties (ze won ook de Singapore Youth Award 2012). Niet alleen dat, maar ze maakt ook een punt om terug te geven aan anderen door boeken voor andere studenten met een visuele beperking te vertalen en studenten in wiskunde bij te staan ​​in Wiskunde.

Dr. Yeo Sze Ling, onderzoekswetenschapper bij A * STAR. Ze werd blind op vierjarige leeftijd nadat ze de diagnose glaucoom had gekregen.

Advertentie

Op de cover van The New Paper op 24 augustus 2013. De lokale premier sprak over haar tijdens de National Day Rally.

Dr. Yeo Sze Ling op het podium, ontving haar Her World Young Woman Achiever 2013 award

Inspirerende? Ik denk van wel. Ik weet niet wie de andere genomineerden waren (het was een selectieproces met gesloten deuren), maar ik kan duidelijk zien waarom zij deze prijs kreeg.

Nick Vujicic: Een man zonder ledematen

Last but not least hebben we Nick Vujicic: een man geboren met geen handen of benen. Niet eerlijk, zeker. Hij studeerde in het regulier onderwijs, werd een doelwit voor de pestkoppen op school en raakte in een ernstige depressie, waarna hij zelfmoord overwoog op de jonge leeftijd van acht en probeerde zichzelf in zijn badkuip te verdrinken toen hij tien was (maar gelukkig lukte het niet ).

Advertentie

Nick besloot later dankbaar te zijn voor zijn leven en zijn gebrek aan ledematen te omarmen. Hij bedacht hoe hij een leven zonder handen en benen kon leiden. Hij leerde typen, zijn haar kammen, zijn tanden poetsen, de telefoon opnemen en zelfs scheren; geleerd om deel te nemen aan golf, zwemmen, voetbal en luchtduiken; en zelfs geleerd hoe de computer te gebruiken, in staat om maximaal 43 woorden per minuut te typen. Hij begon ook in zijn gebedsgroepen lezingen te houden om anderen te inspireren. Hij studeerde later af met een dubbele major en werd een motiverende spreker.

Tegenwoordig is Nick een legendarische figuur binnen en buiten het motiverende spreken. Tot op heden heeft hij meer dan drie miljoen mensen in meer dan 24 landen aangesproken.

Geloof het of niet, hij heeft ook liefde gevonden: hij trouwde in 2012 en had onlangs een zoon. Hij sprak zelfs over het vinden van liefde in 2010 voor hij ontmoette zijn vrouw omdat hij geloof heeft en hij in mogelijkheden gelooft. Ik vond dit citaat van hem mooi: 'Ik wil het over mijn vrouw hebben. Ik ben niet getrouwd. Ik weet nog niet wie mijn vrouw is. Rechts? Dat is goed. Ik weet dat ze komt. Dat is prima. Ze komt."

Nick is een Australiër, maar als hij in een derde wereldland was geboren, was hij mogelijk bij de geboorte gedood omdat mensen met een handicap daar als een vloek worden beschouwd.

(Lees Unstoppable: The Incredible Power of Faith in Action, de autobiografie van Nick Vujicic.)

Deze mensen…

... zijn allemaal mensen die duidelijke nadelen hadden sinds hun vroege leven. Hebben ze geen grotere reden dan wij om het leven als oneerlijk te verklaren? Toch kozen deze individuen een beter pad: ze kozen ervoor om hun vermeende 'tekortkomingen' niet naar beneden te halen. Ze werkten in plaats daarvan hard om de kansen te verslaan en stegen boven en buiten zelfs volledig bekwame mensen in hun respectieve velden.

Talent: een sterk gecrediteerd vermogen

Ik begrijp waarom je misschien oneerlijk bent omdat je zogenaamd geen aangeboren gave hebt. Het zou geweldig zijn om een ​​soort aangeboren talent te bezitten, van nature uit te blinken in je vak zonder al te veel werk, en gemakkelijk op weg naar succes te varen. Het is altijd leuk om te worden beschouwd als een soort wonderkind, begaafd sinds jong en bestemd om te slagen ongeacht de omstandigheden.

Advertentie

Echter, verhalen over die ene man / vrouw die iedereen magisch verhoogt op grond van zijn / haar talent alleen zijn meestal grof vereenvoudigd, zwaar verkeerd voorgesteld en ongelooflijk overdreven.

Zoals ik in 10.000 Hours to Develop Talent heb geschreven, veel superpresteerders vandaag hebben uitgegeven tienduizenden uren het ontwikkelen van hun vaardigheden, ondanks de wijdverbreide overtuiging dat hun vermogen zuiver aangeboren is.

Lady Gaga: multi-getalenteerde muzikant

Lady Gaga is bijvoorbeeld een multi-getalenteerde zangeres en muzikant en ook de best verkopende zangeres van onze tijd met tot nu toe meer dan 80 miljoen platen verkocht. De wereld kende Gaga pas in 2009, toen haar carrière begon met haar hit 'Just Dance'.

Toch had Gaga uitgegeven bijna twee decennia haar ambacht aanscherpen voordat ze die doorbraak in haar carrière kreeg. Ze begon piano te spelen toen ze vier was, schreef haar eerste piano-ballad op 13-jarige leeftijd, nam constant hoofdrollen in producties op de middelbare school en begon op 14-jarige leeftijd op open mic-avonden te spelen. buiten het podium in haar vroege carrière, liet ze dat haar nooit naar beneden halen, maar gebruikte ze om haar te voeden om beter te worden. Gaga zou ook op 17-jarige leeftijd een conservatorium voor muziektheater betreden om haar muzikale vaardigheden te verbeteren.

Gaga schrijft al haar hele leven liedjes, zingt en speelt muziek lang voordat ze beroemd werd. De meeste mensen zijn gewoon niet op de hoogte van het werk dat achter de schermen plaatsvond om zo goed te worden als zij. Zelfs als ze met een muzikaal talent werd geboren, zou het zonder haar eindeloze harde werk plat zijn gevallen. De laatste heeft duidelijk een grotere rol gespeeld in het vormgeven van haar succes vandaag dan met welk talent ze ook is geboren.

Michael Jordan: 's Werelds grootste basketbalspeler

Een ander voorbeeld: Michael Jordan die herhaaldelijk wordt geprezen als de grootste basketbalspeler aller tijden.

Wist je echter dat Michael werd afgewezen uit zijn varsity basketbalteam toen hij 15 was? Dat de varsity coach hem te kort vond om daar te worden geplaatst? (Jordanië was 5 '11 "of 1,80 m terwijl de grens 5" 12' was, of 1,82 m.) Ook terwijl Michael kon spelen, "was zijn schieten alleen maar goed en zijn middelmatige verdediging" (om zijn middelbare schoolcoach te citeren).

Michael werd in plaats daarvan geplaatst in het junior-varsity team. Aangezien niemand in de Jordan-familiegeschiedenis ooit meer dan zes voet had bereikt, had Michael weinig reden om te geloven dat hij ooit op varsity-niveau zou spelen.

Michael maakte het vervolgens zijn doel om langer te worden. Hij trainde intensief, gaf lessen en beoefende basketbal elke dag na school met zijn oudere broer Larry. Hij werd de ster van het junior varsity-team, noteerde meerdere 40-punts wedstrijden en werd vier centimeter groter (dat is 10 cm), wat hem toen een plek in het varsity-team opleverde. Dit zou slechts de voorloper zijn van zijn legendarische basketbalcarrière.

(Jordanië groeide later een ander drie iches langer, 7,5 cm, die vandaag zijn hoogte bereiken op 6 '6 "of 1,98 m.)

Michael Jordan doet zijn handtekening slam dunk

Zou het er toe hebben gedaan als Michael niet groter was geworden? Nee, dat betwijfel ik eigenlijk. Michael's concurrentievermogen was al in hem als kind duidelijk: hij weigerde iets tussen hem en de sport in de weg te staan.

Zoals zijn middelbare schoolcoach Clifton (Pop) Herring zei in een Sports Illustrated-functie,

Als Jordan zich tijdens de try-out onderscheidde, was dit door zijn uiterste inspanning. Hij was de eerste in de rij voor de conditioneringsoefeningen en hij liet ze net zo hard lopen als iedereen, en toen ze voorbij waren, wilde hij nog wat.

En om CBS Sports te citeren,

Jordan is de protagonist die nooit genoegen nam met iets anders dan het allerbeste, met behulp van een roosterbeslissing (d.w.z. dat hij eerst op JV-niveau versus varsity-niveau wordt geplaatst) als de brandstof om zichzelf in een levenslange fantasiestrijd te werpen tegen een wereld van ervaren twijfelaars die erop uit waren hem neer te halen. "

(Bekijk inspirerende Michael Jordan-commercials in 20 Amazing commercials om de grootsheid in jou te inspireren.)

Bedenk je pad en ontwikkel je talent

Mijn bedoeling om de bovenstaande voorbeelden te delen, is niet om talent te ondermijnen, noch om je te vragen om de paden van Gaga of Jordan te dupliceren.

Helemaal niet. Ik erken dat talent verdienste is. Ik erken ook dat iedereen anders is en niet iedereen zo toegewijd zal zijn als Gaga of Jordanië bij het nastreven van hun ambacht en het ontwikkelen van hun vaardigheden in hun passies (of, ben jij? 🙂).

Mijn intenties zijn

  1. om erop te wijzen dat aangeboren talent, ongeacht de bedragen waarmee we zijn geboren (of niet), niet de moeite waard is om over te kwellen. Dat is het niet alleen niet binnen onze controle, het is ook niet zo groot voor een bepalende factor voor succes als je misschien denkt.
  2. om te benadrukken dat hard werken en doorzettingsvermogen aan het einde van de dag nog steeds echte methoden zijn om te slagen in het leven. (Het voelde bijna uit je brief dat je de rol van hard werken aan het wegpoetsen was en simpelweg je levenssucces neerlegde of iemand met talent werd geboren of niet. Daar ben ik het niet mee eens.)

Talent zou een grote rol spelen in iemands levenssucces: alleen als de persoon absoluut niets deed om daarop voort te bouwen. Maar dat zou ook betekenen dat de persoon ook niet ver zou komen (als hij / zij zelfs zou slagen op basis van uitsluitend talent en geen werk om mee te beginnen). Aan de andere kant, door eindeloze uren van hard werken te pompen in het investeren van je vak, verminder je de rol van talent van 100%, tot 75%, tot 50%, tot 25%, tot 10%, tot 5%, tot 1 %, tot 0,1%, tot 0,01%, en uiteindelijk tot het punt dat het weinig irrelevantie heeft voor uw persoonlijke succes.

In plaats van jezelf te vergelijken met mensen als Whitney Houston, Mariah Carey of Christina Aguilera (die allemaal zelf godinnen zijn), waarom zou je dan niet je eigen pad maken, de beste persoon zijn die je kunt zijn en in je eigen licht schijnen? In plaats van te klagen over wat anderen bij de geboorte of in hun leven over u lijken te hebben, waarom niet dankbaar zijn voor uw leven, uw gezondheid, uw werkende geest en uw bekwame lichaam, en nadenken over hoe u zichzelf kunt bevorderen in de richting van> uw doelen?

Zoals Albert Einstein ooit zei,
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Tips om u te helpen uw leven te verbeteren en een uitstekende persoonlijkheid te worden.
Een populair online magazine met praktische tips en life hacks voor persoonlijke welvaart. Verhoog de productiviteit, stop uitstel en leef een beter leven.